Brandweer crashtender samen met antieke ladderwagen op Historisch Weekend

 

Op 27 en 28 juni is de (vrijwillige) brandweer prominent aanwezig op de 24e editie van het Historisch Weekend. Prachtig om te zien wat er in meer dan een halve eeuw veranderd is op het gebied van bluswagens.

 

Tot 1979 heeft een Chevrolet ladderwagen deel uitgemaakt van het uitrukmaterieel van de Helderse brandweer. Sindsdien staat de wagen in onttakelde toestand in de kazernehal. Maar er gloort hoop aan de horizon; een kleine maar enthousiaste groep vrijwillige (ex) brandweerlieden van “Stichting Ladderwagen Den Helder”” brengt dit stuk historisch erfgoed weer op de weg. De ladderwagen heeft een indrukwekkende geschiedenis. In 1938 werd na veel overleg een chassis met Chevroletmotor besteld. Na veel geharrewar was vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog de ladderwagen klaar zoals hij op het evenement getoond wordt.

 

De techniek in brandbestrijdingsapparatuur is doorlopend in ontwikkeling; dit is prachtig te zien in de enorme zogenaamde “crashtender”. Dit immense blusvoertuig is gestationeerd op vliegveld “de Kooy” waar hij paraat staat om eventuele vliegtuig en helikopterbranden te blussen.

 

Ladderwagen brandweer