De centraal gelegen jachthaven, de nieuwe bestemming voor het voormalige “Natte Dok” van de Koninklijke Marine, vormt voor historische schepen een natuurlijk decor. Dat geldt zeker ook voor Museumhaven Willemsoord. Willemsoord herbergt van één de grootste en best geoutilleerde museumhavens in Nederland. De Helderse Botters, Het Historisch Weekend en de Museumhaven Willemsoord trekken tijdens dit weekeinde in veel opzichten gelijk op. Veel belangstelling zal uit gaan naar het grote aantal botters die dit weekeind in de haven zal liggen. Vele van deze vaartuigen, vaak tot aan de oorlog intensief als visserschip in gebruik en daarna als verouderd afgedankt, zijn in de loop der jaren vakkundig gerestaureerd of zelfs compleet opnieuw opgebouwd. Anno nu vormen ze prachtige monumenten van de zogenaamde “bruine vloot” tegen het decor van oude havensteden als Elburg, Kampen, Urk, Volendam etc. Ook op Willemsoord wordt enthousiast gewerkt aan het behoud van dit varend erfgoed.

 

Tijdens het evenement stellen diverse in de Museumhaven gevestigde behoudsorganisaties hun faciliteiten open voor publiek. Via de gelijknamige stichting zijn meer dan veertig nautische monumenten verbonden met de Helderse Museumhaven. Opvallende museale projecten zijn onder andere het Lichtschip Texel en het schroefstoomschip “Zijner Majesteits Bonaire”, het laatste zeilende Nederlandse oorlogschip (1877). De restauratie van dit prachtig gelijnde schip nadert zijn voltooiing. Zr.Ms. Bonaire is tijdens het Historisch Weekend geopend voor publiek. Het schip ligt in Dok 1 van Willemsoord, vlak achter de hoofdingang aan de Weststraat.

 

Het Historisch Weekend en de Museumhaven nodigen u van harte uit om met uw klassieke schip ons evenement te bezoeken. Wij als organisatie zorgen er voor dat het u een weekeind lang aan niets ontbreekt.

 

Geef u op via de website, of stuur een geprinte versie van het opgave formulier naar het secretariaat. secretaris@historischweekend.nl

 

Tot ziens op 29 en 30 juni 2019!

 

Museumhaven Willemsoord zijde Westgracht HW 2012  Historisch weekend 2014 Den Helder fotograaf Hugo Verwijs www.hugofoto.nl D6F 9211